17 de Maig, Dia Internacional contra l’Homofobia i la Transfobia

Avui es commemora el Dia Mundial Contra l’Homofòbia i la Transfòbia tot i que, com reclamen des de les organitzacions de gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals, aquesta és una lluita diària. El Dia Internacional contra l’Homofòbia es va instaurar el 2005 i commemora la decisió (presa el 17 de maig de 1990) de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) de treure l’homosexualitat de la llista de malalties.

Cal recordar que l’homosexualitat continua essent il·legal en una vuitantena de països, en setanta-cinc dels quals és castigada amb penes de presó i amb la mort als cinc restants (l’Aràbia Saudita, el Iemen, l’Iran, Mauritània i el Sudan). Aquestes dades les recull el darrer informe de la International Lesbian and Gay Association. Aquesta associació, que és una xarxa mundial de defensa de la igualtat dels trets de gais, lesbianes, bisexuals, transsexuals i intersexuals, agrupa sis-centes setanta organitzacions de cent deu països.

Aproximació a la situació de l’homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia a Catalunya

L’elaboració d’aquest treball parteix d’una iniciativa del Programa per al col·lectiu gai, lesbià i transsexual, i té per objectiu esbossar una aproximació a l’homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia existent avui a Catalunya, a partir de dades facilitades per institucions i col·lectius que han definit un protocol de recollida d’informació sobre aquest tipus de discriminació.

Aquesta anàlisi, pionera a Catalunya en el camp de l’estudi de l’homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia, se centra en l’experiència de les persones que pateixen algun tipus d’agressió per motius d’orientació sexual o identitat de gènere, posant l’èmfasi en els agents, institucionals o no, involucrats en prevenir i actuar davant les situacions de discriminació cap al col·lectiu LGTB.

La publicació intenta sistematitzar les poques dades existents en l’àmbit de la discriminació per raó d’orientació sexual i d’identitat de gènere i ofereix un panorama de les accions i recomanacions a treballar en un futur proper que es deriven d’aquestes dades.

Consulta de la publicació en línea

Més informació: GENCAT

Quant a dtarrega

Espai de difusió, d’intercanvi, d’opinió, de visibilitat, de polítiques d’igualtat. Des de Tàrrega, dones i homes construint una realitat més justa.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.