La bandolera Teresa Pla Meseguer, àlies La Pastora.

‘Donde nadie te encuentre’, obra de l’escriptora Alicia Giménez Bartlett ha merescut el Premi Nadal. La novel•la està inspirada en el personatge real de Teresa Pla Meseguer, una maquis coneguda com ‘La Pastora’ o ‘Florencio’. Giménez Bartlett, considerada la dama espanyola del crim gràcies a la seva sèrie de la inspectora Petra Delicado, ha escrit aquesta novel•la a partir de la vida de Teresa Pla Meseguer, nascuda el 1917 al mas de la Pallissa, una casa de pastors de Vallibona, prop de Morella.

La novel•lista explora les possibilitats calidoscòpiques del personatge, que va néixer amb una malformació, fet que va dificultar la identificació del sexe en un primer moment, encara que finalment va ser registrada com a nena (Teresa).

La llegenda que envolta el personatge diu que després de patir una humiliació per part d’uns agents de la Guàrdia Civil, Teresa Pla, que després també seria coneguda com Durruti, es va unir al maquis, segurament més per venjança que per convicció ideològica.

Abans de la seva detenció el 1960 a Andorra, La Pastora, ja convertida en home (Florencio) compaginava les tasques de pasturatge amb el contraban de tabac i niló. Va ser el diari de successos ‘El Caso’ el que va fer circular la llegenda negra de La Pastora fins al punt que després de la seva detenció va ser acusada de l’assassinat de 21 guàrdies civils i 7 alcaldes.

Després de ser alliberada per l’amnistia política de 1977, Florencio es va instal•lar a Castelló al costat d’una neboda, fins que el 2002 va tornar a la seva població natal per demanar un certificat de l’Ajuntament que li permetés rebre una indemnització com a represaliat del franquisme.

Aprofitant la recerca que els dos protagonistes, un psiquiatre francès i un periodista català, realitzen de Teresa Pla, Giménez Bartlett fa amb ‘Donde nadie te encuentre’ un retrat de l’Espanya de la postguerra.

Després del veredicte del jurat, l’escriptora de novel•la negra ha confessat que el tema de Teresa Pla Meseguer l’apassionava des de feia molt de temps, perquè circulava la història que aquesta bandolera, adscrita al maquis, era "sanguinària", acusada formalment de 29 assassinats i que s’amagava a la zona del Maestrat i Els Ports, una zona que la mateixa Giménez Bartlett coneix molt bé.

L’autora, al final de la seva intervenció ha volgut dedicar el premi a "una jove promesa", Ana María Matute: "Va per tu, bellezón".

Fon: La Malla.cat

Quant a dtarrega

Espai de difusió, d’intercanvi, d’opinió, de visibilitat, de polítiques d’igualtat. Des de Tàrrega, dones i homes construint una realitat més justa.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 comentaris a l'entrada: La bandolera Teresa Pla Meseguer, àlies La Pastora.

  1. La meva mare me parlava de ‘La Pastora’, era una llegenda al Mestrat.

  2. Quim diu:

    La Teresa Pla Messeguer va ser una persona de parla catalana i que va fer tot el seu periple vital en terres de parla catalana, aspecte aquest que tant la Giménez Bartlett com altres autors han silenciat per fer-la passar com a, simplement,”espanyola”, quan en realitat era un personatge nacionalment català (del País Valencià). De la mateixa manera que fou una marginada social i sexual també fou una marginada nacional ja que, malgrat ella, ningú no li desvetllà les seues veritables característiques nacionals, ni els mateixos maquis, empeltats de jacobinisme i stalinisme.
    Visca Teresa-Florenci Pla i Messeguer, un heroi popular de la nostra terra, malgrat ell i les circumstàncies!

Els comentaris estan tancats.